Title: Re-connecting the Thames
Language: English
Authors: Aichinger, Anna 
Qualification level: Diploma
Advisor: Gregoric Dekleva, Tina 
Issue Date: 2018
Number of Pages: 115
Qualification level: Diploma
Abstract: 
Der Fokus dieser Arbeit liegt auf der architektonischen Frage, wie öffentliche Räume nächst dicht besiedelter Flussufer geschaffen werden können. Die Stadt London wird zunehmend dichter bebaut, während die Bereitstellung von hochwertigen öffentlichen Naherholungsräumen vernachlässigt wird. Die Themse als Londons größter Freiraum ist prädestiniert für die Schaffung solcher Räume, doch die Revitalisierung der Docklands in den 1980er Jahren hat es versäumt, Flussufer als wertvolle öffentliche Erholungsorte zu behandeln. Neuere Tendenzen hin zur Monetarisierung von Flussufern stellen oft nicht die Inklusivität öffentlicher Räume sicher. In Wapping, einem früheren Hafenviertel in der Nähe des Stadtzentrums, sind diese Trends besonders gut erkennbar. Die ad-hoc-Entwicklung der Brachflächen dieses Gebietes hat den Zugang zum Flussufer erschwert und die Verbindung von Fluss und Stadtgefüge unterbrochen. Auf dem ehemaligen Standort des Londoner Docks in Wapping hat die Füllung des historischen Docks in wenig genutzten Restflächen und in einer unterbrochenen räumlichen Beziehung zwischen Stadt und Fluss resultiert. In dieser Arbeit wird ein öffentliches Gebäude vorgeschlagen, das städtisches Gefüge und Fluss verbindet und weitläufige öffentliche Freiflächen bietet. Räumlich und programmatisch stellt das vorgeschlagene River Science Center eine neue Beziehung zwischen der Öffentlichkeit und der Themse her, um eine Veränderung der Nutzung und Wahrnehmung von Londons wertvollstem öffentlichen Erholungsraum zu bewirken.

The focus of this thesis is the architectural question of how to (re-)introduce public spaces to densely-built up riverside environments. The city of London is densifying fast, yet the provision of high quality recreational public spaces is lagging behind. The Thames as Londons biggest open space is predestined for the creation of such spaces, yet 1980s dockland regeneration has failed to treat riverside spaces as valuable environments for public recreation. Recent tendencies to monetarise water spaces do so without ensuring the inclusiveness of public spaces. In Wapping, the docklands area closest to the city center, these patterns are especially visible. The ad-hoc urban development of the areas brownfield sites has resulted in impeded access to the riverfront and in a disrupted connection of river and city fabric. At the site of the former location of the London Dock entrance in Wapping, the infill of the historical dock has created underutilised leftover spaces and a disrupted spatial relationship of city and river. In this thesis, a public building is proposed that connects urban fabric and river and provides ample open public space. Spatially and programmatically, the proposed River Science Center establishes a new connection between the public and the Thames, to effect a change of the use and perception of Londons most valuable recreational space.
Keywords: Public space; Riverside
URI: https://resolver.obvsg.at/urn:nbn:at:at-ubtuw:1-119773
http://hdl.handle.net/20.500.12708/10440
Library ID: AC15226987
Organisation: E253 - Institut für Architektur und Entwerfen 
Publication Type: Thesis
Hochschulschrift
Appears in Collections:Thesis

Files in this item:

File Description SizeFormat
Aichinger Anna - 2018 - Re-connecting the Thames.pdf65.91 MBAdobe PDFThumbnail
 View/Open
Show full item record

Page view(s)

22
checked on Apr 29, 2021

Download(s)

109
checked on Apr 29, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in reposiTUm are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.