Title: Sophienspital : Wohnungen und soziale Infrastruktur : apartments and social infrastructure
Language: Deutsch
Authors: Schlesinger, Katharina 
Qualification level: Diploma
Advisor: Berthold, Manfred 
Issue Date: 2021
Citation: 
Schlesinger, K. (2021). Sophienspital : Wohnungen und soziale Infrastruktur : apartments and social infrastructure [Diploma Thesis, Technische Universität Wien]. reposiTUm. https://doi.org/10.34726/hss.2021.71604
Number of Pages: 137
Qualification level: Diploma
Abstract: 
Die vorliegende Diplomarbeit ist ein konzeptueller Entwurf für den Neubau eines Shoppingcenters mit einer darüberliegenden Wohnebene im 7. Wiener Gemeindebezirk. Der Bauplatz befindet sich direkt gegenüber dem Westbahnhof, dies bringt einige Vorteile und Nachteile mit sich (gute Anbindung/hohes Verkehrsaufkommen). Die Mischung aus öffentlichen und privaten Räumen stand in diesem Entwurf im Fokus. Die privaten Räume die als Wohnzone genutzt werden und die öffentliche Räume, das Shoppingcenter, dass sich über den ganzen Bauplatz im Erdgeschoss erstreckt. Dadurch entsteht eine ausgewogene Mischung der Nutzer. Dies fördert ein gesundes Miteinander und bietet Gewähr für ein funktionierendes urbanes Leben. Die Verbindung beider Räume bietet Platz für genügend Grünraum. Die öffentlichen Parks und Freiflächen fördern das Miteinander, die Kommunikation und Vernetzung der unterschiedlichen Nutzergruppen. Sie dienen als Ausgleich des stressigen Alltags. Die Fassade des Shoppingcenters ist Teil des Grünraumkonzepts, da sie Platz für Pflanzen und Sträucher bietet. Durch die Verwendung von nachhaltigen Materialien und Schaffung von ausreichend Grünraum bietet der Entwurf eine klimafreundliche Darbietung und wirkt als Gegenpol zu den angrenzenden Nebengebäuden.

This thesis is a conceptual draft for the new building of a shoppingcenter, with an overlying living area in the 7th district of Vienna. The construction site is located directly opposite the Westbahnhof, which includes a lot of advantages as well as disadvantages (good connection to public transport/ high traffic). The focus in this design is on the mix between the public and the private spaces. The private rooms which are used as living areas and the shopping center as public spaces, that extends over the entire ground floor. It's result is a balanced mix of the residents and "stop-and-go" strollers which leads to an urban lifestyle. Additional to the private and public space will be the distinguished outdoor area which offers the connection between these counterparts. The urban space promotes collaboration, communication and offers a place for recuperation after a stressful workday. The facade of the shopping center is part of the green space concept and accommodates several plants and a wide biodiversity. Through the use of sustainable materials and the creation of suffucient green space, the design offers a climate-friendly presentation and acts as a counterpoint to the adjacent outbuildings.
Keywords: Architektonischer Entwurf
architectural design
URI: https://doi.org/10.34726/hss.2021.71604
http://hdl.handle.net/20.500.12708/17284
DOI: 10.34726/hss.2021.71604
Library ID: AC16192780
Organisation: E253 - Institut für Architektur und Entwerfen 
Publication Type: Thesis
Hochschulschrift
Appears in Collections:Thesis

Files in this item:


Page view(s)

58
checked on Oct 20, 2021

Download(s)

71
checked on Oct 20, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in reposiTUm are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.