Title: Dynamic fill-up and picking process for small and middle sized food market companies
Language: English
Authors: Bauer, Matthias 
Qualification level: Diploma
Advisor: Tellioğlu, Hilda 
Issue Date: 2021
Number of Pages: 135
Qualification level: Diploma
Abstract: 
Durch die fallenden Preise für Artikel und der immer kürzer werdenden Lieferzeiten werden optimale Lagerverwaltungssysteme immer wichtiger. Bei der Erstellung und Optimierung von Lagerverwaltungssystemen muss dies auch von Unternehmen in der Lebensmittelbranche berücksichtigt werden, um weiterhin konkurrenzfähig zu bleiben. Dadurch ist es notwendig, den Artikeldurchsatz zu erhöhen, die Artikel dort zu lagern, wo es am passendsten ist und die Wege für die Angestellten so kurz wie möglich zu halten. Diese Arbeit zielt darauf ab, den Nachschlicht und Kommissionierprozess zu optimieren. Zuerst werden durch eine Literaturrecherche die wichtigsten Parameter eines Lagerverwaltungssystems und des Nachschlicht- bzw. des Kommissionierprozesses erarbeitet. Durch Interviews mit den verantwortlichen Lagerleiter/innen von drei verschiedenen Unternehmen der Branche werden die wichtigen und zeitkritischen Parameter und Prozesse identifiziert. Basierend auf der Literaturrecherche und den Interviews werden verschiedene Ansätze zur Optimierung des Nachschlichtprozesses umgesetzt und in einem ERP System einer Firma implementiert. Für den Kommissionierprozess werden ebenfalls verschiedene Ansätze zur Erstellung einer Sammel-Kommissionierung und der optimalen Wegeberechnung für die Angestellten erarbeitet und implementiert.Das Resultat der vorliegenden Arbeit zeigt, dass die Optimierungen des Nachschlichtprozesses keine erheblichen Vorteile bringen, jedoch einen großen Einfluss auf den Kommissionierprozess haben. Mit dem derzeitigen Personal und räumlichen Umständen kann das Optimierungspotential erheblich gesteigert werden. Ohne den davor eingeführten Nachschlichtprozess wäre dies nicht in dieser Größendimension möglich.

Inventory management techniques gain more and more importance due to decreasing prices of goods and faster delivery times. In the food market industry, this must be included when creating or optimizing a stock management system. Therefore, it is necessary to optimize the throughput of articles, store the articles in the most proper stock location and minimize the employees’ ways. Thus, this master thesis aims to create an approach to fill-up articles and pick articles in an optimal manner.First, essential parameters of stock management systems and the fill-up and picking processes are identified by a literature review. After that, the responsible stock managers from three different companies in this sector were interviewed to identify the most time-consuming and critical processes within a stock management system. Different approaches for filling up goods in a warehouse in an optimal manner regarding short distances to the packing tables were applied and implemented into the ERP system of a company investigated. The second part of this thesis handles the optimization of the picking process. Therefore, different approaches to creating a batch order and the optimal way through the stock for the picking personnel were implemented into the ERP system. The results of this thesis show that the optimization of the fill-up process does not create a big difference to the current approach but has an impact on the picking process. At the current personal and spatial circumstances, the throughput of the picking process can be increased.
Keywords: dynamic processes; fill-up process; picking process
URI: https://doi.org/10.34726/hss.2021.61240
http://hdl.handle.net/20.500.12708/17589
DOI: 10.34726/hss.2021.61240
Library ID: AC16216717
Organisation: E193 - Institut für Visual Computing and Human-Centered Technology 
Publication Type: Thesis
Hochschulschrift
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