Title: Weingut Neusiedl am See : ein Weinbaubetrieb im burgenländischen Ortskern
Other Titles: Winery Neusiedl am See
Language: Deutsch
Authors: Faustmann, Moritz 
Qualification level: Diploma
Advisor: Palffy, Andras 
Issue Date: 2020
Number of Pages: 173
Qualification level: Diploma
Abstract: 
Die Entwurfsarbeit behandelt den Neubau eines Weingutes im Zentrum von Neusiedl am See im Burgenland. Das östlichste Bundesland Österreichs und besonders dessen einzigartige Landschaft wurde in den letzten Jahren besonders durch zwei Faktoren beeinflusst. Erstens das Ortskernsterben, also den Funktionsverlust der dörflichen und städtischen Zentren mit einhergehender Zersiedlung und Abwanderung in die Peripherie der Siedlungsgebiete. Zweitens der Weintourismus und die damit verbundenen architektonischen und städtebaulichen Eingriffe in das Ortsgefüge. Da diese zwei Strömungen enorme Formungskraft für die Siedlungsbereiche und die Landschaft haben wird durch ihre Analyse ein architektonisches Konzept entwickelt, das moderne Funktionen mit traditionellen architektonischen Elementen vereinbart. Die Analyse bezieht sich auf drei Bereiche: die Historie des Orts, vernakuläre Architektur im Burgenland sowie Wein und Weinarchitektur. Der Entwurf setzt sich aus Gästezimmern, einem Lokal mit inkludiertem Weinverkauf sowie der eigentlichen Weinproduktion zusammen.

The design work deals with the construction of a new winery in the center of Neusiedl am See in Burgenland. The easternmost state of Austria and especially its unique landscape has been particularly influenced by two factors in the recent years.  First, the extinction of the town center, i.e. the loss of function of the village and urban centers with accompanying urban sprawl and migration to the periphery of the settlement areas. Second, wine tourism and the associated architectural and urban interventions in the local fabric. Since these two currents have an enormous formative power for the settlement areas and the landscape, their analysis develops an architectural concept that combines modern functions with traditional architectural elements. 
The analysis is based on three parts: the history of the location, vernacular architecture in the district of Burgenland as well as the wine and wine-architecture. The design consists of guest rooms, a restaurant with included wine sales and the actual wine production. 
Keywords: Wein; Weinarchitektur; vernakuläre Architektur; Burgenland; Neusiedl am See; Streckhof; Weingut
Wine; wine architecture; vernacular architecture; Burgenland; Neusiedl am See; Winery
URI: https://doi.org/10.34726/hss.2020.78986
DOI: 10.34726/hss.2020.78986
Library ID: AC15677975
Organisation: E253 - Institut für Architektur und Entwerfen 
Publication Type: Thesis
Hochschulschrift
Appears in Collections:Thesis

Files in this item:

Show full item record

Page view(s)

78
checked on Jun 8, 2021

Download(s)

48
checked on Jun 8, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in reposiTUm are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.